Nie każde wino dobrze się starzeje. Niektóre wina im młodsze, tym lepsze. Przekonaj się, jakim młodym winem orzeźwisz się tego lata.
Co oznacza, że wino jest zielone?
Określenie wzięło się z portugalskiego vinho verde. „Wino zielone” wbrew pozorom nie opisuje koloru. Wręcz przeciwnie, vinho verde może być białe, czerwone albo różowe. Wino zielone jest po prostu młode. I należy je wypić, gdy takim pozostaje: w przeciągu 9–18 miesięcy.
Vinho verde pija się latem, schłodzone do 6–8 stopni C. To niedrogie, orzeźwiające wino powinno zainteresować osoby, które dbają o sylwetkę, bo ma niewiele kalorii.
Z czym pije się wino zielone?
Vinho verde to przede wszystkim wymarzony aperitif na letnie popołudnie. W Portugalii często podaje się je do grillowanych owoców morza i ryby. Wegetarianie natomiast sparują je z sałatami oraz warzywami z rusztu. Zielone wino z powodzeniem też zaserwujesz do dań rzadko kojarzonych z winem, jak sushi czy potrawy indyjskie. Może Cię też uratować w przypadku tłustych potraw, potrzebujących nieco lekkości.
Jakie vinho verde kupić?
Najpopularniejsze wśród vinho verde są te zrobione z białych winogron. Wytrawne AGUARELA Vinho Verde zaskakuje przyjemnie perlistą strukturą. Mocno owocowy, elegancki bukiet dopełnia orzeźwiająca kwasowość. Chociaż warto posmakować go solo, to odnajdzie się również w towarzystwie sałat, w jogurtowych sosach, ryb morskich i owoców morza.
Spróbuj także AGUARELA Vinho Verde Rose. Rzadko spotykane w Polsce różowe vinho verde to połączenie perlistości i przepysznej malinowej barwy. Słodkie nuty truskawek, poziomek i malin wprowadzą Cię w wakacyjny nastrój. Delikatna kwasowa końcówka zapewnia długotrwałe uczucie świeżości. Komponuje się z owocami morza, muli w winie, ośmiornicą na zimno, rybą, a nawet sushi.
Typowo portugalski smak odnajdziemy w VUDU Alvarinho. Chociaż to wino nie należy do klasycznych win zielonych, to cechuje się podobnymi owocowo-cytrusowymi aromatami i przyjemną kwasowością. Swoją rześkość utrzymuje nawet przez 3 lata. Bardzo dobrze zbalansowane białe wino na bazie jednego z najważniejszych szczepów Portugalii podaje się przede wszystkim do dań z ryb i owoców morza, ale wykazuje się dużą uniwersalnością.
Jakie inne wina warto pić młode?
Nie tylko portugalskie wina warto pić jak najświeższe.
Wśród włoskich win świeży bukiet odnajdziemy w VILLA LOREN Pinot Grigio. To kolejne bardzo uniwersalne wino, zarówno na co dzień, jak i od święta. Swoją popularność zawdzięcza wysokiej jakości, a także złożonemu aromatowi. Owocowo-kwiatowy bukiet dopełnia cytrusowy posmak, który jeszcze długo wybrzmiewa rozkoszną świeżością. To lekkie, subtelne wino polecamy na randkę lub spotkanie z przyjaciółkami.
Natomiast francuskie COMTE DE CHAMBERI Mousseux Brut to równie świeże wino z przyjemnym wrażeniem musowania. Ten organiczny trunek podbije Twoje serce i podniebienie aromatycznym bukietem, w którym przeplatają się nuty białych owoców, świeżej trawy, tropikalnych owoców oraz tostów. Zbalansowana kwasowość i przyjemna struktura pozwolą Ci dopasować to wino do sałat, zup warzywnych, owoców morza i białego mięsa z grilla.
Więcej win z całego świata znajdziesz na Wybieramwino.pl.