Wina zielone – sprawdź, jakie wina pić młode

0
608
Wina zielone – sprawdź, jakie wina pić młode

Nie każde wino dobrze się starzeje. Niektóre wina im młodsze, tym lepsze. Przekonaj się, jakim młodym winem orzeźwisz się tego lata.

Co oznacza, że wino jest zielone?

Określenie wzięło się z portugalskiego vinho verde. „Wino zielone” wbrew pozorom nie opisuje koloru. Wręcz przeciwnie, vinho verde może być białe, czerwone albo różowe. Wino zielone jest po prostu młode. I należy je wypić, gdy takim pozostaje: w przeciągu 9–18 miesięcy.

Vinho verde pija się latem, schłodzone do 6–8 stopni C. To niedrogie, orzeźwiające wino powinno zainteresować osoby, które dbają o sylwetkę, bo ma niewiele kalorii.

Z czym pije się wino zielone?

Vinho verde to przede wszystkim wymarzony aperitif na letnie popołudnie. W Portugalii często podaje się je do grillowanych owoców morza i ryby. Wegetarianie natomiast sparują je z sałatami oraz warzywami z rusztu. Zielone wino z powodzeniem też zaserwujesz do dań rzadko kojarzonych z winem, jak sushi czy potrawy indyjskie. Może Cię też uratować w przypadku tłustych potraw, potrzebujących nieco lekkości.

Jakie vinho verde kupić?

Najpopularniejsze wśród vinho verde są te zrobione z białych winogron. Wytrawne AGUARELA Vinho Verde zaskakuje przyjemnie perlistą strukturą. Mocno owocowy, elegancki bukiet dopełnia orzeźwiająca kwasowość. Chociaż warto posmakować go solo, to odnajdzie się również w towarzystwie sałat, w jogurtowych sosach, ryb morskich i owoców morza.

Spróbuj także AGUARELA Vinho Verde Rose. Rzadko spotykane w Polsce różowe vinho verde to połączenie perlistości i przepysznej malinowej barwy. Słodkie nuty truskawek, poziomek i malin wprowadzą Cię w wakacyjny nastrój. Delikatna kwasowa końcówka zapewnia długotrwałe uczucie świeżości. Komponuje się z owocami morza, muli w winie, ośmiornicą na zimno, rybą, a nawet sushi.

Typowo portugalski smak odnajdziemy w VUDU Alvarinho. Chociaż to wino nie należy do klasycznych win zielonych, to cechuje się podobnymi owocowo-cytrusowymi aromatami i przyjemną kwasowością. Swoją rześkość utrzymuje nawet przez 3 lata. Bardzo dobrze zbalansowane białe wino na bazie jednego z najważniejszych szczepów Portugalii podaje się  przede wszystkim do dań z ryb i owoców morza, ale wykazuje się dużą uniwersalnością.

Jakie inne wina warto pić młode?

Nie tylko portugalskie wina warto pić jak najświeższe.

Wśród włoskich win świeży bukiet odnajdziemy w VILLA LOREN Pinot Grigio. To kolejne bardzo uniwersalne wino, zarówno na co dzień, jak i od święta. Swoją popularność zawdzięcza wysokiej jakości, a także złożonemu aromatowi. Owocowo-kwiatowy bukiet dopełnia cytrusowy posmak, który jeszcze długo wybrzmiewa rozkoszną świeżością. To lekkie, subtelne wino polecamy na randkę lub spotkanie z przyjaciółkami.

Natomiast francuskie COMTE DE CHAMBERI Mousseux Brut to równie świeże wino z przyjemnym wrażeniem musowania. Ten organiczny trunek podbije Twoje serce i podniebienie  aromatycznym bukietem, w którym przeplatają się nuty białych owoców, świeżej trawy, tropikalnych owoców oraz tostów. Zbalansowana kwasowość i przyjemna struktura pozwolą Ci dopasować to wino do sałat, zup warzywnych, owoców morza i białego mięsa z grilla.

Więcej win z całego świata znajdziesz na Wybieramwino.pl.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here