W poszukiwaniu najlepszych metod pakowania żywności, producenci już od lat najczęściej decydują się stosowanie opakowań z tworzyw sztucznych. Jednym z najlepszych i najczęściej wybieranych rozwiązań są tzw. laminaty foliowe. W naszym artykule dokładniej opisujemy, w jaki sposób wytwarza się laminaty foliowe, jakie są największe zalety ich stosowania jako opakowań do żywności oraz w jakich branżach spożywczych i nie tylko najczęściej są używane.
Jak powstają laminaty foliowe?
Żeby laminat foliowy był w stanie odpowiednio chronić zapakowaną w niego żywność przed różnymi czynnikami zewnętrznymi, musi mieć nadane odpowiednie właściwości fizyczne i mechaniczne. Robi się to poprzez połączenie ze sobą dwóch materiałów, które różnią się od siebie pod względem właściwości technologicznych. Laminaty foliowe mają budowę warstwową, dzięki czemu są w stanie spełnić nawet najwyższe wymagania producentów żywności. W ich produkcji wykorzystuje się najczęściej klejone ze sobą folię PET i folię PE. Wykorzystanie tych materiałów daje wiele różnego typu korzyści i sprawia, że takie opakowania z tworzyw sztucznych odznaczają się naprawdę doskonałą jakością.
Jakie są zalety stosowania laminatów foliowych jako opakowań?
Laminaty foliowe to doskonałe opakowania barierowe, które charakteryzują się m.in. bardzo wysoką wytrzymałością na uszkodzenia mechaniczne oraz na działanie wysokich i niskich temperatur. To sprawia, że są naprawdę znakomitym wyborem podczas szukania właściwych opakowań dla żywności. O to, jakie jeszcze zalety mają laminaty foliowe zapytaliśmy też naszego rozmówcę, specjalistę z firmy Supravis z Bydgoszczy, która jest jednym z najbardziej cenionych w Polsce producentów opakowań do żywności. Powiedział nam, że:
Laminaty foliowe, oprócz niezwykle dużej wytrzymałości, odznaczają się również wieloma innymi zaletami. Materiał ten wyróżnia się m.in. odpowiednią twardością, dzięki czemu wykazuje też dużą odporność na działanie stosowanych podczas np. mycia lodówek lub półek sklepowych środków dezynfekcyjnych. W produkcji laminatów foliowych nasza firma wykorzystuje też nowoczesne metody nadruków, dzięki czemu są one w pełni odporne na ścieranie oraz na działanie różnego typu czynników zewnętrznych, m.in. dużej wilgoci. Laminat foliowy jest także plamoodporny, co sprawia, że raczej nie powstają na nim żadne przypadkowe zabrudzenia i towar przez długi czas może być odpowiednie wyeksponowany.
Możliwości zastosowania laminatów foliowych
A w jakich branżach najczęściej wykorzystywane są laminaty foliowe? Korzystają z nich przede wszystkim producenci żywności. Tego typu opakowania do żywności z tworzyw sztucznych gwarantują po prostu największe bezpieczeństwo sprzedawanym produktom. W laminaty foliowe pakowane są m.in. mięso i wędliny, ryby oraz wyroby mleczarskie, przede wszystkim sery. Co ważne, laminaty foliowe świetnie się sprawdzają zarówno jako opakowania świeżych produktów spożywczych, jak i produktów mrożonych.
Poza branżą spożywczą laminaty foliowe są także stosowane m.in. przez producentów kosmetyków, produktów farmaceutycznych oraz produktów chemicznych. Możliwości wykorzystania tego materiału jest więc naprawdę bardzo dużo.