Spożywanie alkoholu przy kolacji czy jakimkolwiek innym posiłku jest spowodowane kilkoma czynnikami. Nieco mocniejszy napój stanowi poniekąd wzmacniacz smaku, tak samo jak sól, podkreślając walory konsumowanej potrawy. Z perspektywy zdrowotnej poprawia krążenie, korzystnie wpływając na pracę serca, zawiera również antyoksydanty. Wymienione właściwości, choć często kojarzone z czerwonym winem, przypisuje się jednak także piwu.
Popularny „browar” pity jest zazwyczaj w towarzystwie fast foodów, takich jak pizza czy pikantne skrzydełka – smacznej „zakąski”, jedzonej np. podczas oglądania meczów piłkarskich. Piwo jest jednak znacznie czymś więcej. Dla prawdziwych koneserów stanowi zarówno samodzielną wartość, jak i wspaniały dodatek do różnorodnych potraw. Zwyczaj spożywania golonki i popijania jej tym szlachetnym trunkiem to tradycja typowo niemiecka, kultywowana zwłaszcza w okresie festiwalu Oktoberfest. Nie jest to jednak jedyny specjał, do którego pasuje ten alkohol, chociaż dobór odpowiedniego smaku i aromatu stanowi pewnego rodzaju sztukę.
Wybór piwa do posiłku
W wyborze odpowiedniego browaru do danego rodzaju posiłku należy kierować się jedną, złotą zasadą. Napój nie powinien przyćmić potrawy, oba te elementy powinny wzajemnie się uzupełniać – oznacza to, że przy lekkich daniach, takich jak przystawka czy sałatka lepiej sprawdzą się lżejsze trunki, a przy głównych, cięższych pozycjach – mocniejsze. Przykładowo, jeżeli chodzi o „niemiecką” golonkę z dodatkiem chrzanu z pewnością sprawdzi się tutaj ciemne, aromatyczne piwo. Z kolei opcje pszeniczne będą pasować do kurczaka i ryb. Dobierając odpowiedni alkohol, warto również pamiętać o zakupie wysoko jakościowych napitków, takich jak piwa regionalne, często zawierające znacznie większe walory smakowe od tych, które znajdują się na sklepowych półkach.
Browary kraftowe, jak i lokalne zazwyczaj opierają swoją ofertę na konkretnych, przyjętych powszechnie rodzajach opisywanego trunku. Dzięki temu konsument wie, czego może się spodziewać po danej pozycji. APA, czyli American Pale Ale podkreśli smak wołowiny czy wieprzowiny, a także wszelkich, typowo mięsnych i pikantnych dań. IPA będzie stanowić idealny dodatek do kuchni meksykańskiej, z kolei karmelowy koźlak pasuje do pieczonej kaczki, jak i dziczyzny – jak twierdzi producent piwa Pilsvar. Smak popularnego lagera w szczególności docenia się przy jedzeniu tłustawej gęsiny bądź tatara, zaś stouta – owoce morza. Ciężkiemu, ciemnemu porterowi mogą towarzyszyć różnorakie przystawki czy zakąski, np. deska serów lub wędzona szynka.
Potrawy gotowane na piwie
Alkohol nie tylko podkreśla smak dania, ale wzmacnia też jego zapach. To także składnik, który wpływa na kruchość i miękkość mięsa w marynacie. Stosuje się go również przy różnych wypiekach, ponieważ hamuje uwalnianie się glutenu. Wykorzystanie piwa w przepisach kulinarnych jest tożsame m.in. z kuchnią czeską, a zwłaszcza tamtejszym gulaszem. Wołowinę lub wieprzowinę po wstępnej obróbce cieplnej zalewa się ciemnym browarem. W Internecie od dawna można znaleźć receptury wykorzystujące puszkę czy butelkę trunku jako ruszt dla kurczaka. Piwo pojawia się także w ciastach, szczególnie czekoladowych i stanowi główny element zupy z Dortmundu.