Każdy, kto prowadzi lokal gastronomiczny wie, jak ważne jest jego wyposażenie. Elegancka zastawa stołowa, dodatki i dekoracje to – obok pysznego jedzenia – połowa sukcesu. Równie istotny jest wybór sztućców do restauracji. Czym zatem cechują się sztućce gastronomiczne? Co jest ważne przy ich wyborze? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w poniższym artykule!
Charakterystyka sztućców gastronomicznych
Nie ma jednego, stałego zestawu cech, którym powinny odznaczać się sztućce gastronomiczne. Z całą pewnością powinny posiadać jednakowy wzór – klienci często zwracają uwagę, czy sztućce, którymi jedzą, pochodzą z jednego kompletu. Zazwyczaj restauracja powinna być wyposażona w następujące, standardowe rodzaje sztućców:
- noże obiadowe,
- widelce obiadowe,
- łyżki stołowe,
- łyżeczki do herbaty,
- widelczyki do ciast.
Na początku warto zaopatrzyć się w komplety, np. walizkowe, niemniej ważnym kryterium przy wyborze modelu sztućców jest łatwość w dokupieniu ich na sztuki. Podczas częstej eksploatacji sztućce mogą się szybciej zużyć czy po prostu zgubić lub zniszczyć. Możliwość dokupienia pojedynczych sztuk jest zatem istotna.
Kolejnym ważnym aspektem przy wyborze sztućców gastronomicznych jest ich hipoalergiczność. Należy pamiętać, że niektóre osoby są uczulone na nikiel i po kontakcie z tym pierwiastkiem występują u nich reakcje skórne, takie jak zaczerwienienie czy wysypka. By tego uniknąć, warto zaopatrzyć się w sztućce ze stali nierdzewnej, które nie zawierają domieszki niklu.
Jakie sztućce są niezbędne w restauracji?
Sztućce gastronomiczne powinny być dopasowane do menu obowiązującego w danej restauracji i serwowanych w niej potraw. Przykładowo, jeśli w menu dominuje kuchnia śródziemnomorska, niezbędne będą specjalne noże łopatkowe i dwa rodzaje widelców do ryb. Jeśli restauracja specjalizuje się w stekach, konieczny będzie zakup ostrzejszych noży stołowych, przeznaczonych do krojenia tego typu mięs. Natomiast jeżeli w karcie dań znajdują się desery, należy zaopatrzyć się w widelczyki do ciast.
Ile sztućców gastronomicznych powinno liczyć wyposażenie restauracji?
Ta kwestia powinna być dokładnie przemyślana i oparta na twardych danych, jak chociażby ilość miejsc w lokalu. O dokładną specyfikację poprosiliśmy eksperta z firmy AP-POL, hurtowni porcelany i szkła:
Zalecamy, by ilość sztućców w restauracji była trzykrotnie większa niż maksymalna liczba gości, których możemy obsłużyć w jednym czasie. Jest to szczególnie ważne podczas zorganizowanych imprez, w trakcie których zastawa wymieniana jest co najmniej kilkukrotnie. Zawsze jest lepiej mieć ich więcej, by w trakcie pracy po prostu nie martwić się, że zabraknie czystych noży czy widelców.