Dania wegańskie w kuchni chińskiej

0
1104
Dania wegańskie w kuchni chińskiej

Dania kuchni azjatyckich, szczególnie kuchni chińskiej, przywodzą nam na myśl dużą ilość warzyw, aromatycznych przypraw, ale również mięsa – szczególnie kurczaka. Rzeczywiście, podstawą wielu dań kuchni chińskiej jest mięso, jednak znajdziemy w niej również smaczne propozycje dla osób niespożywających mięsa. Takie potrawy bazują na warzywach, owocach, makaronach i ryżu. Na jakie dania wegańskie kuchni chińskiej warto zwrócić szczególną uwagę?

Dania chińskie bez mięsa – czy to możliwe?

Kuchnia chińska zdobyła szturmem popularność na całym świecie. Również w Polsce nie brakuje fanów aromatycznych smaków, szczególnie bazujących na drobiu. Kto z nas nie słyszał o kurczaku w pięciu smakach, daniach curry czy kaczce z gorącego półmiska. Wbrew pozorom, również w tak egzotycznej kuchni, jaką jest kuchnia chińska, znajdziemy wiele smacznych dań bez mięsa. Co ciekawe, dania takie są również popularne w samej Azji. Dla wielu Chińczyków mięso jest przysmakiem jadanym wyłącznie od święta – często dzieje się tak z powodów ekonomicznych. W niektórych regionach mięso nie jest spożywane również ze względów religijnych bądź podobnie jak u nas – światopoglądowych. Dania bezmięsne mają wiele walorów zdrowotnych, a do tego świetnie smakują. Warto pamiętać, że do przygotowywania dań chińskich używa się wielu aromatycznych przypraw, które nie tylko nadają potrawom wyjątkowego smaku, aromatu i wyglądu, ale również pozytywnie wpływają na nasz organizm. Sprawdźmy zatem, jakich pysznych bezmięsnych dań w kuchni chińskiej możemy spróbować?

Dania wegańskie kuchni chińskiej, które warto zjeść

Jednym z popularnych sposobów przygotowywania dań na ciepło w Chinach jest używanie woka. Śmiało można z jego pomocą przygotować również dania wegańskie, które będą ciekawą alternatywą dla dań mięsnych. Wykorzystuje się w nich mnóstwo warzyw, takich jak fasolka szparagowa, brokuł, papryka, marchewka, por czy cukinia. Popularnym składnikiem jest również tofu – wegański „serek” produkowany z soi. Świetnie chłonie aromaty i smak przygotowywanych w sosie dań z woka. Daniem, które serwowane jest w jednej z gdańskich restauracji – Leese Chinese, jest tofu z warzywami przygotowywane z woka z łagodnym sosem orientalnym – prawdziwa rozkosz dla podniebienia!

Istotnym elementem wielu chińskich dań, również wegańskich, są grzyby Mun. Dodaje się je do głównych dań, sosów, zup czy sałatek. Znajdziemy je również w wegańskich makaronach czy daniach na bazie ryżu. W wielu chińskich potrawach wegańskich znajdziemy również orzeszki ziemne, dzięki którym dania są jeszcze bardziej sycące.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here