Jakie powinno być dobre ciasto do pizzy?

0
630
Jakie powinno być dobre ciasto do pizzy?

Pizza to włoskie danie, które na dobre już zagościło w naszych kuchniach. To, że każdemu smakuje jest niewątpliwie zasługą różnorodności rodzajów dania. Dodatkowym plusem jest również możliwość jej szybkiego przyrządzenia ze składników, które każdy ma w domu. Potrzeb tylko mąki, wody, drożdży, oliwy z oliwek i odrobiny soli. Dowiedz się, co jest sekretem udanego ciasta.

Najważniejsza jest mąka

Aby zrobić doskonałe ciasto do pizzy, potrzeba mąki typu 00. Oznacza to, że jest ona bardzo drobno zmielona, niemal na pył. Nie ma w niej żadnych otrębów, ale jest bogata w gluten, przez co jest bardzo elastyczna. To właśnie tego typu mąki używają dobre pizzerie, takie jak np. Bazylia w Płocku.

Chcąc zrobić średnią pizzę w warunkach domowych, trzeba wziąć około 300 gramów takiej mąki. Warto mieć jej więcej, bo w czasie wyrabiania może zajść konieczność dosypania niewielkiej ilości w celu uzyskania pożądanej konsystencji ciasta. Przystępując do pracy, trzeba rozpuścić około 10 gramów drożdży w ciepłej wodzie. Po wsypaniu mąki do kamiennej miski, należy dodać do niej rozpuszczone drożdże, oliwę z oliwek, trochę wody i płaską łyżeczkę soli.

Potem następuje pracowite wyrabianie ciasta. Pożądana konsystencja to pozbawiona grudek masa, która się nie rwie, ale swobodnie odrywa się od ręki. Jeżeli trudno osiągnąć taki stan, można dodawać po odrobinie ciepłej wody lub mąki. Jeżeli do ciasta doda się więcej oliwy, będzie ono bardziej kruche. Po wyrobieniu, ciasto trzeba odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.

Wybór dodatków

Dodatkiem do pizzy może być praktycznie wszystko, co nadaje się do jedzenia. Jednak osobom początkującym zaleca się zacząć od tradycyjnej włoskiej odmiany, jaką jest pizza Margherita. Nie potrzeba do niej wielu składników i udaje się za każdym razem.

Aby upiec pizzę, należy rozwałkować ciasto na szerokość blaszki. Brzegi ciasta należy posmarować oliwką. Decydując się na Margheritę, trzeba posmarować ciasto sosem pomidorowym, doprawionym uprzednio na słono lub słodko, według uznania. Niektórzy uważają, że taka wersja pizzy jest zbyt sucha i chętnie kładą na sos pokrojone pomidory. Na to wszystko trzeba wysypać tarty ser Mozzarella. Tak przygotowaną pizzę piecze się w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut.

Pizza według własnych upodobań

Na wierzch pizzy można położyć cokolwiek. Kładzie się więc pomidory, pieczarki, cebulę, wędlinę, drób, owoce morza, zioła, oliwki a nawet ananasy. Dozwolone są też sery różnego gatunku – zarówno żółte, jak i białe. Można użyć bazylii, oregano lub ziół śródziemnomorskich. Świeżymi ziołami, na przykład rukolą, można posypać upieczoną pizzę na chwilę przed podaniem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here